KURKUMA

Kurkuma – přírodní lék pro zdraví i krásu

 

Kurkuma neboli indický šafrán je běžnou přísadou v ajurvédské medicíně a někteří ji označují jako žlutý zázrak z Asie. Má velmi široké uplatnění v potravinářství, oblíbená je pro svou své léčivé schopnosti. Pojďme si o kurkumě, která je navíc skvělým pomocníkem v boji proti rakovině, říci více informací.

 

Co je to kurkuma?

 

Kurkuma je součást indické směsi kari koření, lze ji používat i samostatně. Jde o skvělé ochucovadlo a navíc prospívá zdraví. Lze ji jednoduše pěstovat v květináči. Kurkuma je žlutý zázvor, je to prastará kulturní rostlina, která pochází z jihovýchodní Asie. V současné době se hodně pěstuje v Indii, v Čině a na Filipínách.

 

Rostlina kurkumy je vytrvalá bylina, která má zdužnatělé kořenové oddenky, je velmi podobná oddenkům zázvoru. Plodem jsou mnohosemenné tobolky, které se ve zralosti rozevírají. Lze ji pěstovat také jako pokojovou rostlinu a sklízet ji jako žluté oddenky. Mladou rostlinku si lze obstarat ve specializovaném zahradnictví a při správném pěstování vám vydrží mnoho let.

 

ŽLUTÉ ZDRAVÍ PRO KAŽDÉHO

 

Pro kurkumu je typická žlutá barva. Obsahuje jemné a nedráždivé látky, jde o výborné dochucovadlo, které dodá pokrům tu správnou chuť a barvu. Není třeba se obávat, žluté barvivo se na rozdíl od pravého šafránu rozpouští v tucích. Kurkuma lze rozemlít na prášek a je nezbytnou součástí kořenící směsi kari, používá se také samostatně. Ačkoliv je kurkuma velmi podobná zázvoru, na rozdíl od něj není u nás zatím tak známá. Přesto si však zaslouží naši pozornost.

 

PROČ JE KURKUMA TAK ZDRAVÁ?

 

Na kurkumě je nejcennější právě to žluté barvivo, kterému se říká kurkumin. Ve východním léčitelství se zázračných účinků kurkumy využívá již po staletí. Poslední výzkumy navíc dokazují, že kurkumin má cenné léčebné účinky na některé závažné choroby. Na rozdíl od léků nemá žádná vedlejší účinky a působí přesně tam, kde je třeba.

 

Léčebných účinků kurkumy můžete využít při těchto obtížích:

 

  • Pomáhá při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě

  • Nadváha, špatné trávení

  • Má protirakovinné a protizánětlivé účinky

  • Zvyšuje obranyschopnost organismu

  • Pomáhá při nadýmání

  • Čistí krev a snižuje cholesterol

  • Dodává energii

  • Snižuje únavu

  • Detoxikuje

 

 

Je dokázáno, že kurkuma představuje skvělého pomocníka v boji proti rakovině. Má schopnost blokovat aktivitu enzymu odpovědného za buněčný růst a dělení, jako je rakovinné bujení. Budete-li pravidelně požívat kurkumu, snižujete si tak možnost, že touto nemocí onemocníte. Je účinný také v prevenci metastáz. Čerstvý kurkumový oddenek můžete nastrouhat do čaje, je velmi chutný a navíc zdravý prospěšný.

 

Vyzkoušejte kurkumu a zapojte ji do svého jídelníčku. Je nejen zdravá, ale také velmi chutná a dodá pokrmům krásnou žlutou barvu. Používá se také jako konzervační přísada do nakládaného ovoce nebo zeleniny.